Nagroda III stopnia
Budynki mieszkalne
(Grupa I)

Budynek mieszkalny wielorodzinny w Gliwicach

Inwestor, generalny realizator inwestycji:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:

AGADOM s.c., Agata i Leszek Padoł, Kraków
mgr Leszek Padoł
mgr inż. Jerzy Tomala
mgr inż. arch. Piotr Klasek, mgr inż. arch. Mariusz Pawlak (architektura), mgr inż. Jerzy Tomala (konstrukcja)

Budowę do Konkursu zgłosił inwestor, generalny realizator inwestycji.

Budynek wzniesiono przy ul. Folwarcznej 18 w Gliwicach. Powierzchnia działki budowlanej wynosi 1268 m2, powierzchnia zabudowy 378 m2, powierzchnia użytkowa 1259 m2, a kubatura budynku 4824 m3.

Budynek ma trzy kondygnacje nadziemne (mieszkalne) i jedną częściowo zagłębioną (garaż wielostanowiskowy). Znajduje się w nim 12 lokali mieszkalnych oraz w garażu podziemnym 12 miejsc parkingowych na samochody osobowe.

Fundamenty stanowią żelbetowe ławy i stopy fundamentowe, wykonane z betonu klasy C25/30. Ściany fundamentowe są z bloczków betonowych klasy C16/20 grubości 38 cm, ocieplone warstwą styropianu grubości 8 cm. Ściany nadziemia (zewnętrzne i wewnętrzne) wykonano z bloczków wapienno-piaskowych typu Silka, grubości 24 cm. Ściany zewnętrzne ocieplono warstwą styropianu grubości od 10 do 14 cm. Dach jest krokwiowo-płatwiowy o konstrukcji drewnianej, kryty papą. W części podziemnej oraz pomieszczeniach sanitarnych zastosowano tynki cementowo-wapienne, a w częściach mieszkalnych tynki gipsowe. Podłogi w części garażu wykonano jako betonowe. W częściach mieszkalnych zastosowano ogrzewanie podłogowe.

Drzwi do mieszkań są antywłamaniowe.

Budynek jest wyposażony we wszystkie niezbędne instalacje.

Całość prac wykonano w ciągu 14 miesięcy.