Tytuł "Budowa Roku 2013" (nagroda I stopnia)
Budynki mieszkalne
(Grupa II)

Apartamenty „Jaśkowa Dolina” w Gdańsku przy ul. Jaśkowa Dolina 29 

Deweloper:
Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
Invest Komfort Spółka Akcyjna S.K.A., Gdynia 
Invest Komfort Spółka Akcyjna S.K.A., Gdynia 
BJK Architekci Sp. z o.o., Gdynia
mgr inż. Bolesław Rzepliński 

mgr inż. Piotr Kotowski 
mgr inż. arch. Tomasz Janiszewski (architektura), mgr inż. Piotr Puzyrewski, mgr inż. Tomasz Stawicki (konstrukcja)  

Budowę do konkursu zgłosił deweloper, generalny wykonawca.

Jest to budynek trójklatkowy o dwóch dużych częściach kubaturowych, połączonych łącznikiem. Swoją skalą harmonijnie wkomponowuje się w pałacową architekturę zabytkowych budynków przy ul. Jaśkowa Dolina. Został usytuowany na tle ściany lasu i otoczony starodrzewem.
Łącznik komunikacyjny pełni funkcję lobby, reprezentacyjnej recepcji oraz oranżerii, z widokiem na stylowy plac i park bukowy. Prowadzi do niego niewielki mostek nad przepływającym przez posesję potokiem.
Przestronny dziedziniec od strony ulicy Jaśkowa Dolina oraz patio od strony lasu są wzorowane na wytwornych ogrodach pałacowych i willowych.
Wysokie apartamenty oraz okazałe przeszklenia zapewniają doskonałe nasłonecznienie wnętrz, niepowtarzalny widok na dziedziniec i malowniczą zieleń lasu.
Mieszkańcy mają do dyspozycji zespół rekreacyjny z salą fitness, saunami oraz specjalnie zaaranżowaną częścią wypoczynkową.
Fundamenty budynku stanowią ławy i stopy fundamentowe. Podziemne ściany fundamentowe i wewnętrzne konstrukcyjne są żelbetowe, natomiast ściany nienośne – z elementów silikatowych. Ściany wyższych kondygnacji wykonano żelbetowe i z silikatów. Stropy międzykondygnacyjne, słupy nośne, balkony oraz biegi i spoczniki schodowe są żelbetowe monolityczne. Więźba dachowa jest drewniana. Zastosowano innowacyjne elementy łączników balkonowych redukujących mostki termiczne oraz systemy izolacji akustycznej odizolowujące całkowicie klatkę schodową. Izolację ścian piwnicznych budynku wykonano jako powłokową. Na uwagę zasługuje nowoczesny system wentylacji w postaci podtynkowych wentylatorów wyciągowych oraz wielofunkcyjny system videodomofonów, zastosowany w każdym z mieszkań.
Powierzchnia zabudowy wynosi 1245,20 m2 (budynek) + 15,5 m2 (trafostacja), powierzchnia użytkowa 3189,80 m2 (mieszkania), 89,00 m2 (fitness), a kubatura budynku 20 823,00 m3.
Całość prac wykonano w ciągu 18 miesięcy.

Budowa Roku 2013 Nagroda I stopnia