Tytuł "Budowa Roku 2014" (nagroda I stopnia)
 Budownictwo mieszkalne o wartości do 15 mln zł
(Grupa I)

 OSIEDLE COPERNICUS w Gdańsku przy ul. Kopernika 14, 14A, 14B, 15, 15A

Inwestor, deweloper, generalny realizator inwestycji:
Jednostka projektowa:
Kierownicy budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:


EKOLAN SA, Sopot
ASA Architektoniczne Studio Autorskie Marian Synakiewicz, Gdańsk
mgr inż. Teresa Molisak, mgr inż. Przemysław Świętoń

inż. Bogdan Brzoskowski
arch. Aleksandra Kachelska-Łącka (architektura), mgr inż. Waldemar Barski (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił inwestor, deweloper, generalny realizator inwestycji.


 

Osiedle stanowi enklawę w dzielnicy Aniołki, zaledwie kilometr od głównego dworca kolejowego w Gdańsku, jak i do centrum Wrzeszcza. Niedaleko znajduje się Politechnika Gdańska i Gdański Uniwersytet Medyczny, a także Opera Bałtycka. Za oknami mieszkań widać bukowy las, na którego skraju powstało osiedle.

Osiedle tworzy pięć trzypiętrowych budynków o białych elewacjach i grafitowych dachach. Ich nazwy nawiązują do układu słonecznego: Sol, Terra, Venus, Mars, Luna. Bryły domów są nowoczesną interpretacją architektury willowej. Uwagę zwracają jasne wnętrza mieszkań, głębokie werandy lub balkony. W każdym budynku jest tylko kilkanaście mieszkań. Mieszkańcy korzystają z miejsc postojowych na zewnątrz oraz w hali garażowej. Do ich dyspozycji jest również centrum fitness. Do wykończenia białych elewacji budynków użyto nowoczesnych płyt euronit. Wysokiej jakości materiały, w tym szklane balustrady i reprezentacyjne drzwi wejściowe do mieszkań, wykorzystano również we wnętrzach. Aranżacja stref wejściowych podkreśla szczególny charakter osiedla. Widoczne w nich elementy dekoracyjne kojarzą się z nazwą osiedla, podobnie jak kompozycja zieleni, złożonej z wiązów, jałowców i krzewów hortensji oraz elementów małej architektury otaczających budynki.

Fundamenty stanowią ławy i stopy fundamentowe. Ściany konstrukcyjne oraz słupy i stropy są żelbetowe monolityczne. Więźba dachowa jest drewniana, pokrycie – z blachy na rąbek stojący.

Powierzchnia zabudowy wynosi 1444,48 m2, powierzchnia użytkowa 4290,58 m2, a kubatura budynków 20 029,22 m3. Całość prac wykonano w ciągu 24 miesięcy.

Budowa Roku 2014 Nagroda I stopnia