Nagroda III stopnia
Obiekty służby zdrowia i rekreacji
(Grupa IX)

Nadbudowa budynku sanatorium „Przy Źródle” oraz dobudowa pawilonu Centrum Hydroterapii w Konstancinie Jeziornie

Inwestor:
Inwestor zastępczy:
Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
Uzdrowisko Konstancin Zdrój SA, Konstancin Jeziorna
Przedsiębiorstwo Inwestycyjne ENERGIA Sp. z o.o., Wola Gołkowska
Warbud SA, Warszawa
Open Architekci Sp. z o.o., Warszawa
mgr inż. Piotr Kałuski
mgr inż. Ferdynand Adameczek
mgr inż. arch. Przemysław Kokot (architektura)
mgr inż. Marek Marszał (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił generalny wykonawca.


 

Rozbudowa i modernizacja infrastruktury uzdrowiskowej polegała na budowie pawilonu „Centrum Hydroterapii” oraz odtworzeniu budynku sanatorium „Przy Źródle”, który istniał w tym miejscu od końca lat sześćdziesiątych XX w. Budynek odtwarzany ma dwie kondygnacje i poddasze użytkowe, budynek nowy dwie kondygnacje, a w części basenowej jest parterowy, częściowo podpiwniczony.

Całość zabudowy można podzielić na strefy: wody, ruchu, zdrowia, mieszkalną (hotelową i ogólną z salami konferencyjnymi.

W strefie wody znajdują się basen główny z kaskadą, sztuczną rzeką, biczami wodnymi i gejzerami, wanny jacuzzi, sauna sucha i mokra w strefie ruchu sala gimnastyczna dla kuracjuszy. Strefa ogólna jest częścią służącą gościom wszystkich pozostałych stref i innym chętnym. Strefa zdrowia znajduje się na parterze w budynku zmodernizowanym. Wzdłuż głównego korytarza zostały rozmieszczone gabinety fizykoterapii i gabinety masażu oraz lekarski, a także gabinet dermatologiczny, kosmetyczny i poczekalnia dla klientów. Strefa mieszkalna (hotelowa) obejmuje piętro i poddasze w budynku odtworzonym. Z holu recepcyjnego na parterze prowadzi klatka schodowa i winda na kondygnacje hotelowe. Na piętrze i poddaszu w istniejącym budynku zaprojektowano pokoje hotelowe.

Budynek odtworzony ma konstrukcję słupową żelbetową i dach czterospadowy o konstrukcji płatwiowo-stolcowej, a budynek nowy – konstrukcję słupową żelbetową i dach czterospadowy z dźwigarami z drewna klejonego. Płytę fundamentową basenu posadowiono na mikropalach.

Powierzchnia zabudowy wynosi 1815,90 m2, powierzchnia użytkowa 2826,74 m2, a kubatura budynków 18 800 m3. Całość prac wykonano w ciągu 22 miesięcy.

 

Budowa Roku 2015 Nagroda III stopnia