Nagroda III stopnia
Budynki biurowo-usługowe
(Grupa III)

BIUROWIEC ENTER w Gdyni przy ul. Śląskiej 47

Inwestor:
Generalny realizator inwestycji:
Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
Ekolan Gamma Sp. z o.o., Gdynia

Ekolan SA, Sopot
Bauhaus Sp. z o.o., Sopot
BJK Architekci Sp. z o.o., Gdynia
mgr inż. Przemysław Rydzewski
tech. Bogdan Brzoskowski
mgr inż. Tomasz Janiszewski (architektura)
mgr inż. Piotr Puzyrewski (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił inwestor.


 

Biurowiec wzniesiono w biznesowym centrum Gdyni, w sąsiedztwie wielu firm i instytucji. Ulica Śląska to wygodna lokalizacja dla pracowników i partnerów biznesowych. Łatwo tu dotrzeć samochodem, autobusem, trolejbusem, SKM-ką czy nawet rowerem. Droga szybkiego ruchu prowadzi stąd w kierunku Sopotu i Gdańska. Blisko jest także do przystani promowej w Gdyni. Węzeł komunikacyjny Wzgórze zapewnia szybki wyjazd na Obwodnicę Trójmiasta, w kierunku lotniska, autostrady A1 i Szczecina.

ENTER to sześciokondygnacyjny budynek biurowy z usługami na parterze, mający dwie windy, halę garażową oraz parking zewnętrzny. Fundamenty – ławy, stopy i płyty fundamentowe – posadowiono bezpośrednio, a części stóp fundamentowych – na palach wierconych CFA średnicy 600 mm. Ściany zewnętrzne piwnic i garażu podziemnego oraz wewnętrzne piwnic są żelbetowe monolityczne, zaś ściany zewnętrzne i wewnętrzne nadziemia – żelbetowe monolityczne, a stropy – prefabrykowano-monolityczne typu filigran, z głowicami podporowymi. Ściany i spoczniki klatki schodowej i szybów windowych wykonano żelbetowe monolityczne, a biegi schodowe – żelbetowe prefabrykowane. Zastosowano dach odwrócony. Ściany elewacyjne tworzą ramy aluminiowe, do których przymocowano podwójne szyby izolacyjne, hartowane. Ściana z wyprawą, a także ściany pełne z izolacją cieplną z wełny mineralnej wykończono tynkiem cienkowarstwowym. Zastosowano też okładziny z płyt kompozytowych na izolacji cieplnej z wełny mineralnej.

Powierzchnia zabudowy wynosi 985,50 m2, powierzchnia użytkowa 6421,50 m2 (w tym lokali 4396,9 m2), a kubatura budynku 27 830 m3. Całość prac wykonano w ciągu 15 miesięcy.

 

Budowa Roku 2015 Nagroda III stopnia