Nagroda III stopnia
Osiedla mieszkaniowe i budynki mieszkalne
o wartości do 25 mln zł

(Grupa I)

Budynek mieszkalny wielorodzinny w Toruniu przy ul. PCK 31-31c
z lokalem usługowym w parterze oraz garażami jedno-
i wielostanowiskowymi wraz z infrastrukturą techniczną

Inwestor:
Generalny wykonawca:

Jednostka projektowa:
Kierownik budowy:
Inspektorzy nadzoru:


Główni projektanci:
Młodzieżowa Spółdzielnia Mieszkaniowa, Toruń
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowe Budownictwa SOLBUD Sp. z o.o., Toruń
Pracownia Projektów Architektury JKD S.C., Toruń
Rafał Kurkowski
mgr inż. Władysław Dragun (branża budowlana),
mgr inż. Grzegorz Kotlarz (branża sanitarna), Andrzej Baranowski (branża elektryczna)
mgr inż. arch. Jolanta Domżał (architektura)
mgr inż. Krzysztof Domżał (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił inwestor.


 

Budynek wybudowano stosując najnowocześniejsze technologie. Spełnia on wymagania ochrony cieplnej przewidziane dla budynków wznoszonych w 2021 r. (warstwa ocieplenia grubości 20 cm). Jest to budynek trzyklatkowy, czterokondygnacyjny, podpiwniczony. Zaprojektowano w nim 31 mieszkań, 1 lokal usługowy, 44 miejsca postojowe w garażu jednopoziomowym oraz 2 garaże indywidualne. W każdej klatce zamontowano dźwigi osobowe przystosowane również dla osób niepełnosprawnych. Każde z mieszkań ma duże balkony, a na parterach – tarasy.

Konstrukcja budynku jest żelbetowa płytowo-słupowa. Stropy są żelbetowe prefabrykowano-monolityczne. Dach stanowią prefabrykowane płyty żelbetowe oparte na ażurowych ścianach z cegły kratówki.

W budynku wykonano automatyczne oświetlenie klatek schodowych i terenu, ograniczniki zużycia energii elektrycznej w piwnicach, urządzenia telewizyjne do obserwacji terenów zewnętrznych i miejsc postojowych w garażach, podgrzewane wpusty dachowe, domofony cyfrowe kodowane i bramofony, oświetlenie LED w pomieszczeniach ogólnodostępnych z czujnikami zmierzchowymi, wentylację mechaniczną garażu, wodomierze z odczytem radiowym, ciepłomierze ultradźwiękowe, urządzenia do stałego utrzymania ciśnienia wody w instalacji, zapewniającego możliwość montażu najnowocześniejszych urządzeń (np. hydromasażu), system gazeks w garażu umożliwiający parkowanie samochodów napędzanych gazem płynnym i ziemnym. Zastosowano balustrady balkonowe ze stali nierdzewnej kwasoodpornej wypełnione płytą kompozytową HPL, nowoczesne materiały do wykończenia elewacji, w mieszkaniach – posadzki z mozaiki dębowej, tynki gipsowe malowane farbą emulsyjną. Teren otaczający budynek ogrodzono i zagospodarowano.

Powierzchnia zabudowy wynosi 745 m2, powierzchnia użytkowa 1775,99 m2, a kubatura budynku 16 880 m3. Całość prac wykonano w ciągu 18 miesięcy.

 

Budowa Roku 2015 Nagroda III stopnia