Nagroda III stopnia
Osiedla mieszkaniowe i budynki mieszkalne
o wartości do 25 mln zł

(Grupa I)

Budynek mieszkalny wielorodzinny z usługami, dwupoziomowym parkingiem podziemnym oraz zagospodarowaniem terenu
w Warszawie przy ul. Ząbkowskiej 27/31

Inwestor:

Generalny realizator inwestycji:

Jednostka projektowa:
Kierownik kontraktu:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
Realty 3 Management Sp. z o.o., Projekt Deweloperski 6 Spółka Komandytowo-Akcyjna Warszawa

Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Budownictwa
„ŁUCZ-BUD” Sp. z o.o., Radom
Juvenes Projekt, Warszawa
mgr inż. Wiesław Czyż
mgr inż. Sławomir Sobieszek
mgr inż. Dariusz Bogucki
mgr inż. arch. Krzysztof Matwiejuk (architektura)
mgr inż. Piotr Kapela (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił generalny realizator inwestycji.


 

Budynek zlokalizowany w części zabytkowej XIX-wiecznej Wytwórni Wódek Koneser na Warszawskiej Pradze charakteryzuje się prostą, oszczędną formą architektoniczną oraz ceglanymi elewacjami. Konstrukcja jest żelbetowa słupowo-płytowa, ściany osłonowe i wewnątrzlokalowe – murowane z cegły ceramicznej i bloczków silikatowych. W trakcie realizacji zastosowano m.in. łączniki balkonowe firmy Jordahl & Pfeifer oraz system elewacji wentylowanej z okładziną z cegły klinkierowej lub płyt włókno-cementowych. Ściana północno- południowa została wykonana jako warstwowa wentylowana z cegły klinkierowej i ocieplenia z wełny mineralnej. Wykończenie elewacji zachodniej stanowi ocieplenie w technologii lekkiej-mokrej wykonane na ścianach oraz okładzina ceglana i z blachy tytanowo- cynkowej na słupach. Elewacje trzykondygnacyjnej części budynku tworzą okładziny z płyt włókno-cementowych w kolorze szarym, kontrastującym z filarkami z cegły klinkierowej. Klatki schodowe wykonano w postaci ścian żelbetowych pozostawionych w stanie surowym – bez tynkowania i malowania. Spody biegów schodowych pomalowano na kontrastujący z żelbetem kolor żółty, odcinając odpowiednio usytuowanymi liniami.

Ściany i sufi ty korytarzy pozostawiono bez tynkowania i malowania, a sufi ty stropów żelbetowych pomalowano w kolorze szarym. Przed budynkiem, od strony wejścia do klatek schodowych, wykonano chodniki z betonu w trzech kolorach, rozdzielone pasami kostki granitowej. Teren zielony został oddzielony od chodnika betonowymi murkami, w których znajduje się oświetlenie.

Powierzchnia zabudowy wynosi 1785,46 m2, powierzchnia użytkowa 12 856,07 m2, a kubatura budynku 58 829,30 m3. Całość prac wykonano w ciągu 20 miesięcy.

 

Budowa Roku 2015 Nagroda III stopnia