Tytuł "Budowa Roku 2016" (nagroda I stopnia)
Obiekty biurowe
(Grupa V)

Rozbudowa kompleksu Centrum Bankowo-Finansowego w Warszawie
o budynek biurowo-handlowo-usługowy z parkingiem podziemnym
przy ul. Nowy Świat, wzdłuż ul. Lorentza

Inwestor:
Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru
:
Główni projektanci:
Centrum Bankowo-Finansowe „Nowy Świat” SA, Warszawa
KARMAR SA, Warszawa

AMC Andrzej M. Chołdzyński sp. z o.o., Warszawa
inż. Marcin Hołdyński
mgr inż. Arkadiusz Andraszek
mgr inż. arch. Andrzej M. Chołdzyński (architektura),
mgr inż. Jacek Andrzejewski (konstrukcja)


Budowę do konkursu zgłosił generalny wykonawca.


Centrum bankowo-finansowe „Nowy Świat” jest zlokalizowane w Warszawie przy ul. Nowy Świat 6/12. Rozbudowa istniejącego obiektu polegała na dobudowie budynku biurowo-handlowo usługowego z garażami podziemnymi, połączonego funkcjonalnie z częścią istniejącego garażu podziemnego na poziomie -1. Na poziomie –3 i –2 zlokalizowano garaże podziemne oraz pomieszczenia techniczne i magazynowe, na poziomie –1, parterze i antresoli – pomieszczenia usługowo-handlowe, a na poziomach od +1 do +5 – pomieszczenia biurowe.

Budynek biurowo-handlowo-usługowy został zaprojektowany w konstrukcji żelbetowej monolitycznej. Ściany piwnic i posadowienie stanowią ściany szczelinowe. Zastosowano szlachetne materiały wykończeniowe: szkło najwyższej jakości, stal, kamień, beton architektoniczny i okładziny drewniane. Elewacje budynku wykonano w systemie „podwójnej skóry”, co umożliwiło uzyskanie lepszej izolacyjności termicznej budynku, a także korzystnych parametrów akustycznych.

Budynek łączy modernistyczną tradycję miejsca, którą symbolizuje sąsiadujący zabytkowy budynek Centrum Bankowo-Finansowego „Nowy Świat”, z najnowszymi standardami rozwiązań technicznych. Na sześciu kondygnacjach nadziemnych znajdują się biura i pomieszczenia handlowo-usługowe. Ich powierzchnia całkowita wynosi 6146 m2. Zastosowano najnowocześniejsze rozwiązania materiałowe i instalacyjne, np. indywidualną kontrolę systemów klimatyzacji i ogrzewania, bezpośredni dostęp świeżego powietrza dzięki uchylnym oknom, maksymalne doświetlenie przy minimalnym nagrzewaniu wnętrz dzięki podwójnym szklanym elewacjom. Budynek został wzniesiony jako tzw. „przyjazny środowisku”. Dzięki zastosowaniu energooszczędnych rozwiązań oraz ścisłej kontroli całego procesu budowy uzyskał międzynarodowy certyfikat LEED.

Powierzchnia zabudowy wynosi 1083,50 m2, powierzchnia użytkowa 8797,30 m2, a kubatura budynku 44 901,70 m3. Całość prac wykonano w ciągu 28 miesięcy.

Budowa Roku 2016 Nagroda I stopnia