Nagroda II stopnia
Obiekty oceniane indywidualnie 
(Grupa IX)

Wieża kontroli ruchu lotniczego w Balicach
pzry ul. Kapitana Mieczysława Medweckiego 

Inwestor:
Generalny wykonawca:
Jednostki projektowe:
Kierownik budowy:
Inspektorzy nadzoru:
Główni projektanci:
Polska Agencja Żeglugi Powietrznej, Warszawa
PORR SA, Warszawa
PROCHEM SA, Warszawa/Grupa 68 Architekci S.J., Kraków

mgr inż. Ryszard Wojciechowski

mgr inż. Jakub Tobrucki, mgr inż. Jadwiga Osadca

mgr inż. arch. Małgorzata Kraszewska, mgr inż. arch. Dariusz Sykta
(architektura), mgr inż. Karol Kaczmarek (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosili: inwestor i generalny wykonawca.


 

Przedmiotem inwestycji był budynek wieży kontroli ruchu lotniczego TWR Kraków Balice, wraz z zapleczem techniczno-administracyjnym, infrastrukturą drogową, infrastrukturą sieciową oraz innymi obiektami i urządzeniami budowlanymi niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania TWR. Budynek składa się z trzech części usytuowanych na planie trójkąta z zaokrąglonymi narożnikami. Jest to budynek niepodpiwniczony o zróżnicowanych wysokościowo częściach: jednokondygnacyjnej nadziemnej (wysokości 5,40 m do wierzchu attyki), w której zlokalizowano pomieszczenia techniczne, pomieszczenia ochrony, garaż oraz część głównej sali technicznej; dwukondygnacyjnej nadziemnej (wysokości 9,85 m do wierzchu attyki), z salą szkoleniową na parterze, salą techniczną oraz pomieszczeniami służb technicznych na pierwszym piętrze; dziesięciokondygnacyjnej nadziemnej wieży TWR z antresolą (wysokości 45,2 m do wierzchu balustrady na dachu), w której znajdują się pomieszczenia administracyjne i wypoczynkowe dla służb operacyjnych.

Wieża TWR ma konstrukcję żelbetową i na najwyższej kondygnacji stalowo-żelbetową. Wyróżnia się oryginalną formą architektoniczną. Zastosowane rozwiązania umożliwiają w pełni komfortową pracę kontrolerów lotów, a funkcjonalnie zaprojektowane pomieszczenia sprzyjają efektywności tej pracy.

Powierzchnia zabudowy wynosi 1406,25 m2, powierzchnia użytkowa 2077,15 m2, a kubatura budynku 16 440,90 m3. Całość prac wykonano w ciągu 16 miesięcy.

Budowa Roku 2016 Nagroda II stopnia