Nagroda II stopnia
Obiekty sportowe 
(Grupa IV)

Budowa sali gimnastycznej przy VI Liceum Ogólnokształcącym
w Gdyni przy ul. Kopernika

Inwestor:
Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
Gmina Miasta Gdyni
BUDREM – RYBAK Sp. z o.o., sp.k., Luzino
PERSPEKTYWA Projektowanie Architektoniczno-Urbanistyczne, Gdynia

mgr inż. Zdzisław Dejk

inż. Elżbieta Marcinkowska

mgr inż. arch. Andrzej Machiński (architektura),
mgr inż. Marcin Jagielski, inż. Roman Pietrzak (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił inwestor.


 

Sala gimnastyczna stanowi obiekt przyszkolny, połączony z istniejącą szkołą nowym łącznikiem. Budynek, oprócz sali, ma również siłownię, pomieszczenia dla nauczycieli wychowania fizycznego, pomieszczenie medyczne, zaplecze szatniowo-sanitarne, zaplecze na sprzęt sportowy, pomieszczenie techniczne i węzeł c.o. Boisko sali gimnastycznej o wymiarach 20x40 m umożliwia uprawianie gier zespołowych: piłki koszykowej, piłki siatkowej, piłki ręcznej, unihokeja oraz piłki halowej. Sala ma trybunę stałą na 158 osób oraz dwie trybuny rozkładane (na obu krótszych ścianach) na 350 osób. Przygotowano 4 miejsca na wózki osób niepełnosprawnych. Głównym przeznaczeniem sali jest prowadzenie zajęć sportowych dla uczniów, imprez i zawodów szkolnych oraz zajęć komercyjnych po godzinach pracy szkoły. Budynek ma dwie kondygnacje (przyziemie i parter). Jego długość wynosi 55,34 m, szerokość 33,17 m, wysokość 9,89 m. Parterowy łącznik ma długość 5,29 m i szerokość 4,5 m.

Konstrukcja budynku jest stalowo-żelbetowa, w tym konstrukcję hali sportowej stanowią słupy żelbetowe z dźwigarami stalowymi w postaci dwuteowników HEB 650, ściany zaplecza i klatki schodowej murowane z elementami żelbetowymi, stropy i stropodachy – prefabrykowano-monolityczne typu filigran grubości 16 cm, dach pokryto blachą trapezową. Ściany zewnętrzne przyziemia są żelbetowe monolityczne grubości 24 cm oraz z bloczków silikatowych, a ściany nośne kondygnacji nadziemnej – z bloczków silikatowych grubości 24 cm, izolowane termicznie. Okładzina elewacyjna jest ceramiczna, w części z betonu architektonicznego elewacyjnego i tynku cienkowarstwowego. Elewację łącznika stanowią panele elewacyjne ze szkła emaliowanego barwionego.

Powierzchnia zabudowy wynosi 1350,00 m2, powierzchnia użytkowa 1956,42 m2, a kubatura budynku 14 313,00 m3. Całość prac wykonano w ciągu 13 miesięcy.

Budowa Roku 2016 Nagroda II stopnia