Nagroda III stopnia
Obiekty produkcyjno-handlowo-usługowe 
(Grupa VI)

Budynek usługowo-biurowy będący siedzibą inwestora
– firmy TRUMPF Polska Centrum technologii laserowej i obróbki plastycznej blach w Warszawie przy ul. Połczyńskiej

Inwestor:
Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:

Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
TRUMPF Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k., Warszawa
STRABAG Sp. z o.o., Pruszków
Barkow Leibinger Gesellschaft Von Architekten Mbh, Berlin,
Artchitecture sp. z o.o., Warszawa
mgr inż. Tomasz Stacharski
mgr inż. Wojciech Karcz

dyp. arch. Heiko Krech, dyp. arch. Mark Kubaczka (architektura),
Jerzy Pełczyński (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosili: inwestor i generalny wykonawca.


 

Budynek ma dwie kondygnacje nadziemne. Jest niepodpiwniczony. Jego konstrukcja jest żelbetowo-stalowa. Wejście główne znajduje się w fasadzie wschodniej. Za holem głównym jest usytuowana garderoba dla gości i klientów oraz węzeł sanitarny, a dalej część biurowa i szkoleniowa z odrębnym aneksem kuchennym i węzłem sanitarnym oraz szatnią. Z holu głównego jest bezpośrednie wejście do sali ekspozycyjnej i strefy wystawowej. Na piętrze znajduje się część biurowa z pomieszczeniami pomocniczymi (węzeł sanitarny, aneks kuchenny, ksero, serwerownia) oraz część konferencyjna przeznaczona dla klientów, a także pomieszczenia magazynowe i związane z obsługą techniczną budynku. Na piętrze jest też wewnętrzny dziedziniec użytkowy, tworzący ogród dachowy w formie doświetlenia przestrzeni biurowych. Na dachu znajduje się obudowana żaluzjami i przekryta strefa techniczna, w której umieszczono zewnętrzne urządzenia klimatyzacyjne i wentylacyjne.

Budynek ma zwartą prostą bryłę o rzucie kwadratowym, przekrytą dachem płaskim. Elementem nadającym budynkowi lekkość i reprezentacyjny charakter są przeszklone fasady północna i południowa, z autorskim rozwiązaniem żaluzji zewnętrznych – w formie horyzontalnych elementów o zmiennej geometrii. Na elewacjach wschodniej i zachodniej wykonano okładzinę z blachy trapezowej. Powierzchnia zabudowy wynosi 1949,82 m2, powierzchnia użytkowa 2659,55 m2, a kubatura budynku 17 359,03 m3. Całość prac wykonano w ciągu 12 miesięcy.