Nagroda III stopnia
Osiedla mieszkaniowe i budynki mieszkalne
o wartości powyżej 25 mln zł 
(Grupa III)

Osiedle TALOSI w Gdańsku przy ul. Świętokrzyskiej 

Inwestor:
Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:
Kierownicy budowy:

Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
Ekolan Inwestycje Sp. z o.o., Epsilon sp.k., Gdynia
Ekolan SA, Sopot
ASA Architektoniczne Studio Autorskie Marian Synakiewicz, Gdańsk
mgr inż. Przemysław Rydzewski (do 08.05.2015),
mgr inż. Łukasz Skwierawski (od 08.05.2015)
Bogdan Brzoskowski

arch. Aleksandra Kachelska-Łęcka (architektura),
mgr inż. Waldemar Barski (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił inwestor.


 

Osiedle Talosi znajduje się w gdańskiej dzielnicy Ujeścisko, u zbiegu ulicy Świętokrzyskiej z Aleją Vaclava Havla. Jednym z atutów komunikacyjnych jest bliskość pętli tramwajowej oraz przystanków autobusowych. Blisko osiedla znajdują się przedszkola i szkoły, sklepy i punkty usługowe. Osiedle sąsiaduje też z zagospodarowanymi terenami zielonymi i rekreacyjnymi nad zbiornikiem wodnym Augustowska. Jest tam plac zabaw i zewnętrzna siłownia, oświetlone ścieżki rowerowe i spacerowe. Projekt osiedla obejmuje dwa pięciopiętrowe budynki wielorodzinne, z garażami. Forę architektoniczną Talosi podkreśla dobór kolorów i detali, charakterystycznych dla stylu skandynawskiego. Styl ten został przeniesiony również na aranżację stref wejścia: jasne, szerokie klatki schodowe i przeszklone cichobieżne windy. W budynkach zaprojektowano mieszkania 2-, 3- i 4-pokojowe o powierzchni od 39 do 86 m2. Zwraca uwagę wysoki poziom rozwiązań techniczno-technologicznych, a m.in. zastosowanie szyb z antyrefleksem, odbijających 35% promieniowania cieplnego i chroniących przed nadmiernym przegrzewaniem się mieszkań i części wspólnych w okresie letnim. Dach jest mansardowy o żelbetowych ścianach skośnych. Budynek Malmo został wyposażony w system sygnalizacji pożaru (SSP) oraz dodatkowe hydranty w korytarzach na każdej kondygnacji. Na terenie osiedla znajduje się strefa rekreacji dla mieszkańców: altany ze stołami i ławkami, nawierzchnia z desek kompozytowych, oryginalna oranżeria. W budynku Oslo powstał KIDS CLUB – miejsce spotkań dzieci, wyposażone w urządzenia i zabawki, gdzie nawet podczas złej pogody dzieci mogą się wspólnie bawić.

Powierzchnia zabudowy wynosi 2421,22 m2, powierzchnia użytkowa 10 475,83 m2, a kubatura budynków 43 990,45 m3. Całość prac wykonano w ciągu 21 miesięcy.