Tytuł "Budowa Roku 2018" (nagroda I stopnia)
Obiekty przemysłowo-produkcyjne
(Grupa VII)

Budowa hali magazynowej, budynku biurowo-produkcyjnego, budynku pompowni ze zbiornikiem wody p.poż. wraz z infrastrukturą zewnętrzną w Częstochowie przy ul. Bojemskiego

Inwestor:
Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
X-KOM sp. z o.o, Częstochowa
Kompleksowa Obsługa Budownictwa „KOBNEXT” sp. z o.o., Częstochowa
Architektoniczne Studio Projektowe CONTRAST Aneta Chrząstek-Szyc, Częstochowa
mgr inż. Waldemar Frajer
mgr inż. Piotr Gawłowski
mgr inż. arch. Aneta Chrząstek-Szyc (architektura),
mgr inż. Piotr Szyma (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił generalny wykonawca.


 

Zespół budynków wybudowano w Specjalnej Częstochowskiej Strefi e Ekonomicznej „EURO-PARK Mielec”, w dzielnicy Zawodzie- Dąbie. Został wkomponowany w otaczającą zabudowę. Charakteryzuje się prostotą, a zarazem nowoczesnością. Wnętrza są utrzymane w loftowym stylu, m.in. dzięki odpowiedniemu wykorzystaniu elementów żelbetowych, odkrytych instalacji i konstrukcji technicznych. Beton, szkło i drewno nawiązują do nowych technologii i aranżacji znanych z salonów X-KOM. Dominują naturalne kolory, jak czerń, biel i szarość. Nowoczesna industrialna aranżacja i funkcjonalne rozwiązania zastosowane w budynku zapewniają przyjazne warunki i komfort pracownikom. Jest to budynek jedno- i czterokondygnacyjny, o rzucie w formie dwóch połączonych prostokątów. Obiekt podzielono na dwie części: południowo-zachodnią czterokondygnacyjną biurowo-produkcyjną oraz północno- wschodnią jednokondygnacyjną halę magazynową. Obie części są rozdzielone ścianą oddzielenia przeciwpożarowego o odporności ogniowej REI 240. Część magazynowa to hala o lekkiej stalowej konstrukcji. Część hali jest przeznaczona pod regały wysokiego składowania, regały paletowe i półkowe automatycznego składowania, regały niskie oraz miejsca sortowania i pakowania towaru. Część biurowo-produkcyjna to budynek cztero- i jednokondygnacyjny o konstrukcji żelbetowej płytowej. Ściany osłonowe są murowane z pustaków ceramicznych, stropy – żelbetowe monolityczne. Część produkcyjna znajduje się we wschodniej jednokondygnacyjnej części budynku. Pozostałą część parteru zajmuje hol wejściowy, jadalnia, szatnie dla pracowników biurowych oraz pracowników części produkcyjnej i magazynowej.
Powierzchnia zabudowy wynosi 10 227,90 m2, powierzchnia użytkowa 12 684,98 m2, a kubatura budynków 111 846,55 m3. Całość prac wykonano w ciągu 32 miesięcy.


Budowa Roku 2018 Nagroda I stopnia