Tytuł "Budowa Roku 2018" (nagroda I stopnia)
Osiedla mieszkaniowe i budynki mieszkalne
o wartości powyżej 30 mln zł
(Grupa III)

Budynek mieszkalno-usługowy wielorodzinny z podziemną halą garażową w Poznaniu przy ul. Gąsiorowskich

Inwestor:
Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:
Kierownik projektu z ramienia inwestora:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
BUDIMEX Nieruchomości Sp. z o.o., Warszawa
BUDIMEX SA, Warszawa
CDF Architekci Sp. z o.o. Sp. k., Poznań

mgr inż. Mariusz Branowski
mgr inż. Jakub Pawłosik
mgr inż. Jakub Domrzalski
mgr inż. arch. Karol Fiedor (architektura),
mgr inż. Przemysław Drzewiecki (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił inwestor.


 

Wielorodzinny budynek mieszkalny zlokalizowano w dzielnicy Łazarz, graniczącej z najstarszymi dzielnicami Poznania. Architektura budynku nawiązuje do kamiennej zabudowy dzielnicy. Elewacja od strony ulicy Gąsiorowskich ma kolorystykę ziemi. Zastosowano elementy brązowe, jasnobeżowe, panele o strukturze deski oraz tynk imitujący beton, a także okna w kolorze drewna. Do historycznej zabudowy częściowo nawiązują również dachy mansardowe.
Aby zintegrować budynek z miastem, na parterze przewidziano dwa ogólnodostępne lokale usługowe. Zieleń została tak zaprojektowana, aby towarzyszyła mieszkańcom w każdym możliwym miejscu. Dlatego wykonano zielone tarasy i dachy, które zwiększają walory estetyczne zarówno osiedla, jak i okolicy. Dodatkowo na elewacji umieszczono budki dla jerzyków. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom mieszkańców, zaprojektowano trzy rowerownie. Budynek ma 6 kondygnacji nadziemnych oraz jedną podziemną. Fundament ma postać płyty fundamentowej. Konstrukcja budynku jest tradycyjna żelbetowo-murowana, z żelbetowymi monolitycznymi ścianami podziemia, stropami płytowymi, szybami windowymi i schodami oraz z murowanymi, z bloczków silikatowych, ścianami osłonowymi z wewnętrznymi rdzeniami żelbetowymi. Zastosowano stropodach płaski niewentylowany o konstrukcji żelbetowej, pokryty papą termozgrzewalną. Na stropach garażu, parteru oraz piętrach 6. i 7. wykonano dach zielony o odwróconym układzie warstw.
Budynek ma cztery klatki schodowe z windami. W budynku znajdują się 253 mieszkania, 2 lokale usługowe, 256 miejsc garażowych w podziemiu, z czego 218 na niezależnych platformach parkingowych, a 3 miejsca – w garażu na parterze.
Powierzchnia zabudowy wynosi 3370,50 m2, powierzchnia użytkowa 12 972,36 m2, a kubatura budynku
96 350,00 m3. Całość prac wykonano w ciągu 26 miesięcy.


Budowa Roku 2018 Nagroda I stopnia