Nagroda II stopnia
Obiekty biurowe (Grupa IV)

Biurowiec Vector+
w Warszawie przy ul. Obozowej 57

Inwestor: CITY LEVEL Sp. z o.o., Warszawa
Deweloper: PROFBUD Sp. z o.o., Warszawa
Generalny wykonawca: MAL-BUD-1 sp. z o.o. sp. k., Warszawa
Jednostka projektowa: JSK Architekci Sp. z o.o., Warszawa
Kierownik budowy: mgr inż. Mateusz Cerski
Inspektor nadzoru: mgr inż. Janusz Dudziński
Główni projektanci: mgr inż. arch. Mariusz Rutz (architektura), mgr inż. Miłosław Matejko (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił generalny wykonawca.

Budynek Vector+ jest inwestycją biurową firmy Profbud. Otrzymany certyfikat BREEM Interim na poziomie Very Good potwierdza, że obiekt został wykonany zgodnie z najlepszymi praktykami budownictwa. Certyfikat potwierdza zrównoważony sposób prowadzenia inwestycji, zarzadzania budynkiem i wskazuje na jego cechy przyjazne dla środowiska. W budynku zastosowano najnowocześniejsze sposoby kontrolowania zużycia energii, wody i zmiennego przepływu powietrza. Wykorzystano również system zbierania deszczówki, która jest wykorzystywana do podlewania zieleni. W celu ochrony przed hałasem komunikacyjnym, zastosowano okna o podwyższonych parametrach akustycznych. Budynek składa się z części: 14- i 7-kondygnacyjnej, połączonych łącznikiem, na którego dachu wykonano ogólnodostępny zielony taras. W biurowcu znajduje się trzykondygnacyjny parking podziemny, wraz z prysznicami i szatniami dla rowerzystów. Fundament stanowi płyta żelbetowa grubości 140 cm w części wyższej i 100 cm w części niższej. Ściany zewnętrzne części podziemnej stanowią ściany szczelinowe. Konstrukcja części nadziemnej ma postać żelbetowego monolitycznego ustroju płytowo-słupowego, z trzonami komunikacyjnymi. Na elewacji budynku zastosowano okładziny z płyt kompozytowych w kolorze białym, na podcieniach wejścia głównego oraz biura na 14 piętrze – elementy aluminiowe słupoworyglowe. Elewację łącznika oraz wstawki na obu częściach budynku stanowi fasada semistrukturalna z oszkleniem stałym oraz oknami uchylnymi bez widocznej ramy. Posadzki części wspólnych wykonano z czarnego granitu, a okładziny ścienne – z płyt HPL w kolorze białym.

Powierzchnia zabudowy wynosi 1095,44 m2, powierzchnia użytkowa 17 531,60 m2, a kubatura budynku 84 344,90 m3. Całość prac wykonano w ciągu 29 miesięcy.

Nagroda II stopnia

  •  

    Budynek wielorodzinny z częścią usługową oraz garażem podziemnym w Warszawie

    Czytaj więcej
  •  

    Inwestycja DĄBIE PLAZA w Krakowie przy ul. Dąbskiej 11A

    Czytaj więcej
  •  

    Budynki B6 i B7 na osiedlu „Idea” w Gdańsku przy

    Czytaj więcej
  •  

    Zespół budynków wielorodzinnych „Osiedle Rodzinne Maślice” z lokalami usługowymi na

    Czytaj więcej
  •  

    Zespół budynków mieszkalnych wielorodzinnych „Nadmorski Park” z garażami podziemnymi w

    Czytaj więcej
  •  

    Zespół zabudowy wielorodzinnej z usługami i garażem podziemnym oraz infrastrukturą

    Czytaj więcej
  •  

    Zespół budynków mieszkalnych „Botanica Jelitkowo” z garażami podziemnymi w...

    Czytaj więcej
  •  

    Kompleks budynków mieszkalnych wielorodzinnych z parterem handlowo...

    Czytaj więcej
  •  

    Biurowiec Vector+ w Warszawie przy ul. Obozowej 57

    Czytaj więcej
  •  

    Budynek biurowy z parkingami podziemnymi i infrastrukturą techniczną w Krakowie

    Czytaj więcej
  •  

    Budowa hali produkcyjnej z zapleczem socjalno - biurowym – segmenty A, B,

    Czytaj więcej
  •  

    Budowa obwodnicy Malni i Choruli w ciągu drogi wojewódzkiej nr

    Czytaj więcej
  •  

    Budowa drogi wojewódzkiej w Rzeszowie od ul. Lubelskiej do ul. Warszawskiej

    Czytaj więcej
  •  

    Przebudowa i rozbudowa budynku oświaty na budynek przedszkola wraz z

    Czytaj więcej
  •  

    WYPOCZYNKOWA – budynek usługowy zakwaterowania turystycznego z garażem...

    Czytaj więcej
  •  

    Budynek demonstracyjny o znacznie podwyższonych parametrach charakterystyki...

    Czytaj więcej
  • 1