Nagroda III stopnia 
Osiedla mieszkaniowe i budynki mieszkalne o wartości od 25 do 40 mln zł (Grupa II)

Budynek mieszkalno-usługowy
z garażem podziemnym w Warszawie
przy ul. Mołdawskiej 5

Inwestor: Warszawska Spółdzielnia Mieszkaniowa „OCHOTA”, Warszawa
Główny wykonawca: UNIBEP S.A., Bielsk Podlaski
Generalny realizator inwestycji: Osiedle Młodych Sp. z o.o., Warszawa
Jednostka projektowa: MKC Architektura Sp. z o.o., Sp. K., Warszawa
Kierownicy budowy: mgr inż. Tomasz Pękalski (5.07.2017 ÷ 30.09.2018 r.),
mgr inż. Maciej Antczak (od 01.10.2018 r.)
Inspektorzy nadzoru: mgr Kazimierz Gago (koordynator), mgr inż. Krzysztof Kupniewski (inspektor ds. ogólnobudowlanych), mgr inż. Edward Kusy (inspektor ds. sanitarnych), mgr inż. Wojciech Gajkowski (inspektor ds. elektrycznych)
Główni projektanci: arch. Paweł Kasprzycki (architektura), mgr inż. Marek Czapski (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił inwestor.


Budynek wzniesiono w dzielnicy Ochota. Od strony ulicy Mołdawskiej i Okińskiego pięciokondygnacyjna część mieszkalna jest nadwieszona nad przeszklonym parterem z lokalami usługowymi oraz zjazdem do garażu podziemnego. W rejonie tego zjazdu zastosowano podparcie części mieszkalnej słupami zwężającymi się ku dołowi, nawiązującymi swoją formą do architektury modernizmu. Budynek ma duże wygodne loggie i balkony ograniczone balustradami ze szkła bezpiecznego i stali nierdzewnej. Przy mieszkaniach zlokalizowanych na parterze zaprojektowano wydzielone ogródki lokatorskie. Zastosowano dach płaski z attyką, pokryty częściowo zielenią ekstensywną (NRO). Elewacje zaprojektowano jako tynkowane i malowane na biało, z grafitowymi poziomymi pasami stanowiącymi maskownice balustrad balkonowych. Od strony ulicy Mołdawskiej i Okińskiego tylne ściany loggii, wraz z przegrodami, obłożone płytami elewacyjnymi HPL lub włókno-cementowymi, o kontrastującym kolorze (np. imitacja okładziny drewnianej). W obrębie parteru zastosowano okładzinę kamienną w kolorze ciemnoszarym. Od strony ulic Mołdawskiej i Okińskiego zaprojektowano także wykusze szklane tworzące, wraz z elementami tynkowanymi, charakterystyczny rytm elewacji. W budynku znajduje się 114 mieszkań oraz garaż podziemny mający 128 miejsc postojowych. Konstrukcja budynku jest żelbetowa: w części podziemnej głównie słupowa, a w części nadziemnej słupowo-ścianowa. Ściany pionów komunikacyjnych oraz ściany usztywniające i stropy płytowe (zbrojone dwukierunkowo) wykonane jako żelbetowe monolityczne. Część podziemna budynku jest żelbetowa monolityczna, wykonana w postaci „białej wanny”. Nowoczesna elewacja oraz bryła budynku świadczą o wyjątkowości rozwiązania architektonicznego i przestrzennego. Ścianę boczną zdobi mural – wielkoformatowa grafika przedstawiająca fragment historycznej mapy zabudowy dzielnicy, łącząc nowoczesność z pamięcią o przeszłości.

Powierzchnia zabudowy wynosi 1646,00 m2, powierzchnia użytkowa 6657,00 m2, a kubatura budynku 43 198,00 m3. Całość prac wykonano w ciągu 20 miesięcy.

Nagroda III stopnia

  •  

    Budynek mieszkalno-usługowy z garażem podziemnym w Warszawie...

    Czytaj więcej
  •  

    Budynek mieszkalny wielorodzinny z komunikacją wewnętrzną i parkingiem...

    Czytaj więcej
  •  

    Kompleks 10 pracowni zawodowych Powiatowego Zespołu Szkół w Redzie przy

    Czytaj więcej
  •  

    Budynek rewitalizowany Rezydencja Myśliwska – hotel apartamentowy w Koszalinie przy ul.

    Czytaj więcej
  •  

    Przebudowa sieni gmachu Głównego Uniwersytetu Wrocławskiego we Wrocławiu...

    Czytaj więcej
  • 1