Nagroda II stopnia
Osiedla mieszkaniowe i budynki mieszkalne o wartości do 25 mln zł (Grupa I)

Budynek wielorodzinny z częścią usługową oraz garażem podziemnym
w Warszawie przy ul. Stare Nalewki 4

Inwestor: Spółdzielnia Budowlano - Mieszkaniowa DEMBUD, Warszawa
Generalny wykonawca: F.B.I. TASBUD S.A., Warszawa
Jednostka projektowa: ARE STIASNY/WACŁAWEK Sp. z o.o., Warszawa, AARTO S.C., Warszawa
Kierownik budowy: mgr inż. Leszek Iwaszkiewicz
Inspektor nadzoru: mgr inż. Albert Chmielewski
Główni projektanci: mgr inż. arch. Jakub Wacławek (architektura),
mgr inż. Roman Nalewajko (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosili: inwestor i generalny wykonawca.

Budynek wzniesiono w centrum Warszawy, przy ulicy Długiej i Stare Nalewki. Jest on ekskluzywnym apartamentowcem o najwyższym standardzie, wpisującym się w architekturę Starego Miasta. Budynek ma osiem kondygnacji (sześć nadziemnych i dwie podziemne). W rzucie jest zbliżony do prostokąta o wymiarach 29,0 × 32,6 m. W budynku jest 25 apartamentów mieszkalnych o powierzchni od 38 do 132 m2 oraz 5 lokali usługowych dostępnych bezpośrednio z ciągu pieszego. Kształt zabudowy wynika z kontekstu architektoniczno - urbanistycznego lokalizacji na obszarze Starego Miasta. W dwukondygnacyjnym garażu podziemnym znajdują się miejsca postojowe samochodów oraz pomieszczenia technologiczne i centrale klimatyzacyjne. Ściany zewnętrzne części podziemnej stanowią ściany szczelinowe. Budynek został posadowiony na płycie fundamentowej. Jego konstrukcja jest żelbetowa monolityczna szkieletowo - ścianowa. Elewacja została wykończona płytami z kamienia naturalnego – wapienia w kolorze bezowym i jasnokremowym oraz ręcznie wykonanymi wstawkami z ceramiki artystycznej, umieszczonymi w pionowych glifach okiennych i na ścianie parteru przy wejściu głównym a zdobiącym muralem na ścianie szczytowej. W budynku zastosowano okna drewniano-aluminiowe, zabezpieczone balustradą szklaną ze stali nierdzewnej.

Powierzchnia zabudowy w poziomie parteru wynosi 705,00 m2, powierzchnia użytkowa 4575,66 m2, a kubatura budynku 20 064,21 m3. Całość prac wykonano w ciągu 26 miesięcy (w tym prace archeologiczne).