Nagroda II stopnia
Obiekty oceniane indywidualnie (Grupa IX)

WYPOCZYNKOWA – budynek usługowy zakwaterowania turystycznegoz garażem podziemnym w Gdańsku Jelitkowie
przy ul. Wypoczynkowej 38, 40

Inwestor: Wypoczynkowa Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Sp. k., Gdynia
Generalny wykonawca: EKOLAN Spółka Akcyjna, Sopot
Jednostka projektowa: BJK ARCHITEKCI Sp. z o.o., Gdynia
Inne jednostki: KAMERALNIE Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Sp. K., Gdynia
Kierownik budowy: mgr inż. Przemysław Świętoń
Inspektor nadzoru: inż. Bogdan Brzoskowski
Główni projektanci: mgr inż. arch. Tomasz Janiszewski, mgr inż. arch. Wacław Pokrzywnicki (architektura), mgr inż. Dariusz Czeplina, inż. Wiesława Oczko (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił generalny wykonawca.

Budynek zbudowano na granicy Sopotu i Gdańska, 200 m od plaży w Jelitkowie. Jest to budynek dwuklatkowy o niewysokiej, willowej zabudowie, mający 34 lokale usługowe o powierzchni od 38 do 65 m2, z balkonami i tarasami. Do dyspozycji mieszkańców jest kameralna strefa wypoczynku, z sauną i hydromasażem oraz sala bilardowa. Na poziomie – 1 znajduje się hala garażowa oraz rowerownia. Budynek ma konstrukcję żelbetową monolityczną. Został wzniesiony w odległości 150 m od pasa nadbrzeżnego. Jego fundament stanowi płyta fundamentowa. Wysoki poziom wód gruntowych powodował konieczność zastosowania stałego odwodnienia wykopu podczas realizacji płyty fundamentowej. W części garażowej oraz przyziemia zastosowano beton wodoszczelny oraz uszczelnienia systemowe. W budynku zastosowano drewnianą stolarkę zewnętrzną, drzwi balkonowe przesuwne typu HS o wysokości całej kondygnacji. Na budynku została wykonana elewacja wentylowana na podkonstrukcji aluminiowej, z okładziną płytami Cembrit. Wykonano duże tarasy i loggie z posadzkami z granitu płomieniowego. Zastosowano oświetlenie LED w częściach wspólnych oraz na terenie zewnętrznym. Teren osiedla został wyposażony w instalacje automatycznego nawadniania terenu. Zastosowano urządzenia rejestrujące zdarzenia na terenach zewnętrznych i części terenów wspólnych. Teren osiedla oraz pomieszczenia rekreacji i rowerowni wyposażono w urządzenia kontroli dostępu. W strefie rekreacji wykonano instalacje rekuperacji, klimatyzacji, nagłośnienia, kontroli dostępu, sauny i hydromasażu.

Powierzchnia zabudowy wynosi 786,22 m2, powierzchnia użytkowa 1529,40 m2, a kubatura budynku 9991,40 m3. Całość prac wykonano w ciągu 17 miesięcy.