Nagroda II stopnia 
Osiedla mieszkaniowe i budynki mieszkalne o wartości do 35 mln zł (Grupa II)

Budynek mieszkalno-biurowy w Poznaniu przy ul. Towarowej 39

Inwestor, deweloper, generalny wykonawca: ATANER Sp. z o.o., Poznań
Jednostka projektowa: Pracownia Architektoniczna Ewy i Stanisława Sipińskich, Poznań
Kierownicy budowy: mgr inż. Edward Firlej (16.01.2017 ÷ 31.03.2019 r.),
mgr inż. Marek Narożny (01.04.2017 ÷ 06.10.2020 r.)
Inspektorzy nadzoru: mgr inż. Krystian Gąsiorek, mgr inż. Andrzej Proń
Główni projektanci: dr hab. inż. arch. prof. U.A. Stanisław Sipiński (architektura),
mgr inż. Paweł Gębka (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił inwestor, deweloper, generalny wykonawca.

  

Budynek mieszkalno-biurowy jest najwyższym tego rodzaju obiektem w Poznaniu. Jest usytuowany w sąsiedztwie Międzynarodowych Targów Poznańskich i dworca PKP Poznań Główny oraz obok parku im. Karola Marcinkowskiego. Budynek składa się z części wysokiej, 22-kondygnacyjnej, o wysokości 73 m oraz niskiej 5-kondygnacyjnej przeznaczonej na biura. W części wysokiej na trzech dolnych poziomach znajdują się lokale usługowe i biurowe, a wyżej 180 mieszkań o powierzchni od 30 do 140 m2, z balkonami (na wyższych piętrach z ogrodami zimowymi) i oknami panoramicznymi. Pod budynkiem znajduje się hala garażowa z 230 miejscami postojowymi. Na dachu budynku usytuowano taras o powierzchni około 180 m2, a na parterze siłownię przeznaczoną dla mieszkańców. Elewację budynku zaprojektowano w formie ścian słupowo-ryglowych aluminiowych w kolorze grafitowym. Zastosowano okładziny panelowe Cembrit oraz okładziny szklane bezbarwne i emaliowane w kolorystyce okładzin. W wysokiej części budynku zastosowano 3 windy wyposażone w falowniki z odzyskiem energii elektrycznej. W budynku znajduje się zbiornik retencyjny o pojemności około 60 m3. Od strony południowej, zachodniej i północnej zaprojektowano wydzielone powierzchnie terenów zielonych wkomponowanych w utwardzone ciągi komunikacji pieszej. Od strony północnej zaprojektowano teren parkowy z nasadzeniami zieleni niskiej i teren wypoczynkowy z elementami małej architektury i wyposażenia rekreacyjnego.

Powierzchnia zabudowy wynosi 1604,09 m2, powierzchnia użytkowa 22 287,55 m2, a kubatura budynku 95 471,72 m3. Całość prac wykonano w ciągu 46 miesięcy.

Nagroda II stopnia

  •  

    Budynek mieszkalny wielorodzinny z dwukondygnacyjnym garażem podziemnym w

    Czytaj więcej
  •  

    Budowa dwóch budynków mieszkalnych wielorodzinnych z garażami podziemnymi

    Czytaj więcej
  •  

    Budynek mieszkalno-biurowy w Poznaniu przy ul. Towarowej 39

    Czytaj więcej
  •  

    Budynek mieszkalny wielorodzinny z usługami przy ul. Sierakowskiego

    Czytaj więcej
  •  

    Zespół budynków mieszkalnych pn. „Mangalia Mokotów” wraz z

    Czytaj więcej
  •  

    Budynek biurowo-usługowy „DSV OFFICE” w Warszawie przy ul.

    Czytaj więcej
  •  

    Wola Retro w Warszawie przy ul. Skierniewickiej 16/20

    Czytaj więcej
  •  

    Budowa basenu przy Szkole Podstawowej z Oddziałami Sportowymi

    Czytaj więcej
  •  

    Budowa Centrum Zapaśniczego KS Bieżanowianka przy ul. Lipowskiego

    Czytaj więcej
  •  

    Obiekt Prinz Schoenaich i Warsztat Elektryczny – wykonanie prac

    Czytaj więcej
  •  

    Budynek mieszkalny wielorodzinny „GRAND BULVAR” w Toruniu przy

    Czytaj więcej
  •  

    Odbudowa, przebudowa i nadbudowa oficyny budynku mieszkalnego wielorodzinnego

    Czytaj więcej
  •  

    Rozbudowa istniejącej kotłowni zakładowej w Polmos Żyrardów o

    Czytaj więcej
  •  

    Budowa budynku dla Sądu Rejonowego w Tczewie, Al.

    Czytaj więcej
  •  

    Modernizacja stacji kolejowej Idzikowice

    Czytaj więcej
  •  

    Budowa kompleksu urządzeń uzdrowiskowych w zieleni parkowej (tężnia,

    Czytaj więcej
  •  

    Utworzenie Centrum Zdrowia Matki i Dziecka w Szpitalu

    Czytaj więcej
  • 1