Nagroda III stopnia 
Obiekty biurowe (Grupa III)

Biurowiec N696 w Sopocie,
al. Niepodległości 696

Inwestor: Ekolan Serwis Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k., Gdynia
Generalny realizator inwestycji: Ekolan S.A., Sopot
Jednostka projektowa: Pracownia Architektoniczna Proconcept, Sopot
Kierownik budowy: mgr inż. Łukasz Skwierawski
Inspektorzy nadzoru: mgr inż. Alina Krzemińska-Kin, inż. Bogdan Brzoskowski
Główni projektanci: arch. Marcin Kaniewski (architektura), mgr inż. Paweł Kamieniecki (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił inwestor.

  

Biurowiec N696 znajduje się w centrum Sopotu przy głównej arterii Trójmiasta, zaledwie 10 km od Gdańska i Gdyni. Budynek jest przykładem obiektu o współczesnej formie architektonicznej, nawiązującego do historycznej części miasta. Posadzka patio i fragmenty elewacji parterowej wykonano z betonu architektonicznego, w połączeniu z drewnem i szkłem. Dolna kondygnacja od strony al. Niepodległości jest w większości przeszklona, co nadaje bryle lekkości i sprawia wrażenie, że budynek „unosi się” nad ziemią. W projekcie biurowca zieleń jest elementem architektury. Charakterystyczne jest wkomponowanie drzewa w fasadę frontową. W strefie wejścia znajduje się patio, którego centralnym elementem jest 8-metrowy Platan Klonolistny. Budynek zaprojektowano i wykonano o konstrukcji żelbetowej monolitycznej, z zewnętrznymi ścianami murowanymi z bloczków silikatowych, współpracującymi z konstrukcją. Główną konstrukcję nośną części nadziemnej stanowią żelbetowe stropy oparte na słupach, ścianach i tarczach żelbetowych oraz na obwodowych belkach żelbetowych. Konstrukcja budynku została usztywniona przestrzennie monolityczną klatką żelbetową. Część podziemna została zaprojektowana jako żelbetowa monolityczna, składająca się ze stropu, slupów oraz ścian żelbetowych. Budynek został posadowiony bezpośrednio na ławach i stopach fundamentowych. Ściana frontowa i wnętrze atrium są wykonane ze stolarki okiennej fasadowej oraz pasów międzyokiennych wykonanych w formie elewacji wentylowanej, pod którą są ukryte mocowania do dekoracyjnych elementów drewnianych z termososny. Dodatkowo, w celu zachowania ciągłości elementów drewnianych, w przestrzeni atrium deski zostały zamocowane do podkonstrukcji stalowej opartej na nadciągach żelbetowych. Pozostałe ściany budynku mają klasyczną stolarkę otworową z aluminium, a dekoracyjne elementy drewniane są mocowane w co najmniej 3 punktach do podkonstrukcji pod elewacją wentylowaną.

Powierzchnia zabudowy wynosi 549,83 m2, powierzchnia użytkowa 2455,25 m2, a kubatura budynku 9896,27 m3. Całość prac wykonano w ciągu 18 miesięcy. 

Nagroda III stopnia

  •  

    Zespół budynków mieszkalnych wielorodzinnych wraz z garażami podziemnymi

    Czytaj więcej
  •  

    Zespół 10 budynków mieszkalnych wielorodzinnych oraz 2 par

    Czytaj więcej
  •  

    Biurowiec N696 w Sopocie, al. Niepodległości 696

    Czytaj więcej
  •  

    Budowa budynku Szkoły Podstawowej wraz z infrastrukturą i

    Czytaj więcej
  •  

    Rewaloryzacja i zagospodarowanie na cele kulturalno-edukacyjne i turystyczne

    Czytaj więcej
  •  

    „Polanki Apartamenty” – przebudowa zespołu 2 budynków wielorodzinnych wraz

    Czytaj więcej
  •  

    Żłobek Miejski w Zabrzu przy ul. M. Niedziałkowskiego 2

    Czytaj więcej
  •  

    Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK) w Zakładzie

    Czytaj więcej
  •  

    Budowa zespołu budynków „Galerii Chełmskiej” wraz z infrastrukturą

    Czytaj więcej
  •  

    Miasteczko Ruchu Drogowego w Gorlicach, ul. Stawiska

    Czytaj więcej
  • 1