Nagroda III stopnia 
Obiekty przebudowane i rewitalizowane (Grupa VI)

Żłobek Miejski w Zabrzu
przy ul. M. Niedziałkowskiego 2

Inwestor: Miasto Zabrze z siedzibą władz w Urzędzie Miejskim, Zabrze
Generalny wykonawca: Zakład Remontowo-Budowlany PLAST-BUD Mariusz Dawidowski, Gliwice
Jednostka projektowa: MERITUM PROJEKT Monika Totoś, Gliwice
Kierownik budowy: mgr inż. Arkadiusz Zienć
Inspektor nadzoru: mgr inż. Grzegorz Gwiazda
Główni projektanci: mgr inż. arch. Marcin Kruszyński (architektura),
mgr inż. Michał Wałkuski (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił inwestor.

  

Budynek składa się z części wyższej trzykondygnacyjnej (piwnica, parter i piętro), wzniesionej około 1896 r., z mieszkaniami dla urzędników huty Donnersmarcka i części niższej dwukondygnacyjnej (parter i piętro), wybudowanej na początku XX wieku, z przeznaczeniem na restaurację. Pierwotnie obie części były połączone jedynie w przyziemiu. Obiekt wielokrotnie zmieniał swoje przeznaczenie, a przed remontem był użytkowany jako mieszkalny. Obecnie obiekt pełni funkcję żłobka dla 40 dzieci, podzielonych na 4 grupy. Grupy na parterze mają po 12 dzieci, a na pierwszym piętrze ‒ po 8 dzieci. Każda z grup ma do dyspozycji dwie sale – pobytu i wypoczynku oraz łazienki. W części piwnicznej znajduje się kuchnia wraz z pomieszczeniami pomocniczymi i technicznymi. Ściany nośne budynku są murowane z cegły ceramicznej pełnej. Fundament jest murowany z kamienia polnego, podbity ścianami żelbetowymi. Elewacja frontowa budynku wyższego oraz wszystkie elewacje budynku niższego zostały odrestaurowane wraz z detalami architektonicznymi i docieplone od wewnątrz mineralnymi płytami izolacyjnymi. Pozostałe elewacje ocieplono (system BSO) i pokryto tynkiem cienkowarstwowym. Strop nad piwnicą jest odcinkowy na szynach S30. Został wzmocniony płytą żelbetową z żebrami. Strop drewniany (zniszczony) nad parterem wymieniono na gęstożebrowy z belkami sprężonymi. Nad niższą częścią budynku wykonano stropodach ocieplony płytami styropianowymi i pokryty papą. Konstrukcję dachu nad częścią wyższą wymieniono na nową drewnianą jętkową, pokrytą blachą. Dach ocieplono wełną mineralną.

Powierzchnia zabudowy wynosi 444,80 m2, powierzchnia użytkowa 683,70 m2, a kubatura budynku 2386,31 m3. Całość prac wykonano w ciągu 17 miesięcy. 

Nagroda III stopnia

  •  

    Zespół budynków mieszkalnych wielorodzinnych wraz z garażami podziemnymi

    Czytaj więcej
  •  

    Zespół 10 budynków mieszkalnych wielorodzinnych oraz 2 par

    Czytaj więcej
  •  

    Biurowiec N696 w Sopocie, al. Niepodległości 696

    Czytaj więcej
  •  

    Budowa budynku Szkoły Podstawowej wraz z infrastrukturą i

    Czytaj więcej
  •  

    Rewaloryzacja i zagospodarowanie na cele kulturalno-edukacyjne i turystyczne

    Czytaj więcej
  •  

    „Polanki Apartamenty” – przebudowa zespołu 2 budynków wielorodzinnych wraz

    Czytaj więcej
  •  

    Żłobek Miejski w Zabrzu przy ul. M. Niedziałkowskiego 2

    Czytaj więcej
  •  

    Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK) w Zakładzie

    Czytaj więcej
  •  

    Budowa zespołu budynków „Galerii Chełmskiej” wraz z infrastrukturą

    Czytaj więcej
  •  

    Miasteczko Ruchu Drogowego w Gorlicach, ul. Stawiska

    Czytaj więcej
  • 1